kleine congresbanner
logo ibestuurcongres.nl

zoeken binnen de website

Jan van Ginkel

Provincie Zuid-Holland , Loco-secretaris

Jan van Ginkel

Met digitalisering is een wereld te winnen, dat staat voor Jan van Ginkel buiten kijf. De échte digitale transformatie moet nog beginnen. “We zijn nu bezig met digitale optimalisatie; vanuit een logische lijn van kleitablet tot papier tot eFormulier.”

“Transformatie betekent dat we publieke waarden genereren vanuit de logica van de datatechnologie: een fundamenteel ander vertrekpunt”, stelt Van Ginkel. “Vergelijk Uber, dat op basis van datatechnologie de publieke waarde ‘mobiliteit’ genereert, met een taxibedrijf dat investeert in snellere auto’s.” Zijn overtuiging: “Iédere sector gaat door een digitale transformatie heen en die is disruptief. Waar bij andere sectoren die transformatie van buitenaf wordt opgelegd, moet de overheid het grotendeels zelf vormgeven.” Zijn visie op de toekomst: de overheid is een ICT-platform met een democratische licentie. Over wat dat precies inhoudt, gaat hij graag in gesprek. “Ik heb zelf meer vragen dan antwoorden.”

Eén kenmerk staat als een huis: “Waar in de VS grote bedrijven de lead hebben en in China de staat het bepaalt, moet de Europese manier democratisch zijn.” Ga met Jan van Ginkel op zoek naar de ethische en morele spelregels voor die getransformeerde overheid. Een sessie voor bestuurders en professionals met interesse in technologie, energie om de morele kant te verkennen en bovenal liefde voor onze democratie.

Sessie(s) waarbij Jan van Ginkel spreker is: