kleine congresbanner
logo ibestuurcongres.nl

zoeken binnen de website

Arjan Widlak

Stichting Kafkabrigade, Directeur

Arjan Widlak

De Raad van State bracht onlangs ongevraagd advies uit omdat burgers vaak klem komen te zitten bij digitale overheidsdienstverlening.

De overheid moet haar geautomatiseerd besluiten goed kunnen motiveren en fouten moeten hersteld kunnen worden. Wekelijks beschrijft Widlak in zijn columns voorbeelden van waar dat niet lukt. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk Esther, die door haar gemeente uitgeschreven werd uit de Basisregistratie Personen (‘Vertrokken Onbekend Waarheen’), omdat ze veel in het buitenland verblijft. Ze paste niet in het systeem. De gevolgen van zo’n uitschrijving zijn enorm, zegt Widlak. “Dat haalt iemands hele leven onderuit, dat kan niet de bedoeling zijn.”

Widlak ziet dat de overheid wel wil veranderen, maar nog weinig mogelijkheden ziet. Hij ziet oplossingen. “Eén manier is door een tegenkracht te introduceren en burgers via de rechter een betere positie te geven. Net zoals we twintig jaar geleden deden met de Beginselen van Behoorlijk Bestuur. Widlak formuleerde daarom een voorzet van tien beginselen voor behoorlijke overheids-ICT. Zoals het recht op centrale correctie: “Alle rechten die je verliest door een fout in één registratie, kun je ook weer terugkrijgen via één register.” Afdwingbare principes werpen hun schaduw vooruit, verwacht hij. “Dan weegt het belang van de burger mee op het moment dat systemen worden gemaakt en onderhouden.” Maak kennis met de tien principes en ga erover in gesprek: is het een goed plan of hebt u zelf een beter idee?

Sessie(s) waarbij Arjan Widlak spreker is: