kleine congresbanner
logo ibestuurcongres.nl

zoeken binnen de website

  • 13.45 - 14.30
  • Skybox
  • Nicole Stolk, Pieter Cloo, Maarten Hillenaar

Partnerschap in innovatie

Gezocht: vernieuwers met lef voor een sessie waarin op hoog niveau nieuwe manieren van samenwerking worden verkend.

Als je als stad ontdekt dat 150 kilometer kademuur dringend opgeknapt moet worden, waarvan een deel urgent omdat dat dreigt in te storten, en dat kost 20 miljoen euro per kilometer en je doet pakweg een jaar over een kilometer: dan heb je een klus die je niet even Europees bij een aannemer aanbesteedt. Dan ga je opzoek naar slimme oplossingen in een innovatiepartnerschap met aannemers, ingenieurs en specialisten.

Als toezichthouder wil De Nederlandsche Bank niet langer eenmaal per maand of per kwartaal de boeken controleren, maar direct inpluggen in de backoffice van de banken, verzekeraars, pensioenfondsen voor ‘real time toezicht’. Maar een ‘smart supervisor’ die met slimme tools en algoritmes een continue stroom data van al die financiële instellingen wil analyseren, wordt je niet zomaar. Daar vereist draagvlak en samenwerking, en intensieve samenwerking ook met de ICT-leveranciers: een innovatief partnernetwerk binnen de grenzen van de aanbestedingswet. Maar ook gelijkwaardig oversteken naar de instellingen waarop je toezicht houdt.

Dergelijke innovatieve doorbraakprojecten vereisen een nieuwe manier van samenwerken tussen organisaties, over grenzen heen en tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers. De aanbestedingswet is niet geschreven voor de toekomst. Misschien zelfs niet voor hier en nu.

Sprekers in deze sessie: