kleine congresbanner
logo ibestuurcongres.nl

zoeken binnen de website

  • VIDEO-VERSLAG
  • Paul van den Berg, Jos de Groot, Jan Matto, Liesbeth Holterman, Michiel Steltman, Lourens Visser

Online Trust Coalitie wil Europese uniformering van eisen aan online ICT-diensten

Bij alle overheidsinnovaties komt cloud om de hoek kijken. Of het nu gaat om toepassingen met kunstmatige intelligentie (AI), automatisering van kantoorruimte, werken op afstand: je hebt te maken met diensten in de cloud.

De vraag is of de ambitie van NLDigibeter nog zonder de bestaande externe diensten, zoals de cloud, te realiseren zijn?
Vragen die in deze sessie aan de orde (kunnen) komen:

  • Is de Baseline Informatiebeveiliging Overheid (BIO) voldoende in staat om zekerheid te bieden in situaties met online dienstverlening en cloud?
  • Biedt de BIO voldoende zekerheden aan bestuurders?
  • Is het mogelijk om de brief van Donner te verscheuren en te vervangen door een modern Cloud First beleid met voldoende zekerheden?

Online Trust Coalitie is op weg naar een brede coalitie van partijen die een eind willen maken aan het feit dat het zo moeilijk en complex is om betrouwbaarheid van online- en clouddiensten vast te stellen. Gezamenlijk werken zij aan de harmonisatie van eisen, keurmerken en certificeringen voor cloud- en online diensten. Dat is nodig om op een eenduidige manier zekerheid te geven over de digitale veiligheid en privacy van online diensten aan belanghebbenden, zoals afnemers en leveranciers, maar ook aan toezichthouders en overheid. De coalitie is een initiatief van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en Online Trust Coalitie.

De ambitie is om de digitalisering bij de overheid en in de brede samenlevingen een stuk makkelijker te maken door oplossingen voor het kunnen aantonen van veiligheid en andere zekerheden.