kleine congresbanner
logo ibestuurcongres.nl

zoeken binnen de website

  • 16.45 - 17.30
  • Bovenzaal 1
  • Rob van de Velde, Nathan Ducastel, Hans Tijl, Noud Hooyman

Het Locatie Pact: geotech, ethiek en toepassingen

Wat willen we bereiken met dit Locatiepact, wat gaan we concreet doen en hoe kunt u daarbij betrokken zijn. Op deze vragen gaan we in tijdens de workshop.

Begin 2019 bezochten wij Silicon Valley. Drie dagen dompelden wij ons onder in de meest vernieuwende inwintechnieken, satellietwaarnemingen, krachtige analysetechnieken, artificiële intelligentie (AI) en innovatieve toepassingen van locatiedata.

Wij zagen onder meer hoe Planet elke dag opnieuw driekwart van het aardoppervlak met hun eigen verzameling minisatellieten in beeld brengt en tot welke ongekende inzichten dat kan leiden. Maar wij zagen ook onze afhankelijkheid van dergelijke Amerikaanse commerciële partijen bij het verkrijgen van essentiële inzichten voor het waarborgen van onze nationale veiligheid.

Wij zagen hoe OmniSci met bijzonder krachtige analysetechnieken individuele tweets weet te vertalen naar trends in het nationale sentiment of een situatieschets van de openbare orde. Maar wij zagen ook hoe GroundTruth de locatie van individuele telefoons volgt om bijvoorbeeld bezoekers van fastfoodrestaurants te benaderen met advertenties van concurrenten en betaald krijgt per succesvol overgehaalde klant.

Wij zagen hoe Orbital Insight satellietdata en krachtige algoritmes combineert om illegale ontbossing op te sporen. Maar wij zagen ook hoe voorspellingen van de graanopbrengst prijsopdrijving door speculatie in de hand werkt. Wij zagen hoe Europese regelgeving bepaalde typen dienstverlening bemoeilijkt. Maar wij zagen ook hoe het Amerikaanse bedrijfsleven zich weinig verantwoordelijk voelt voor de mogelijke systeemimpact van technologie op onze samenleving.

Wij zijn teruggekomen met professionele opwinding: de nieuwe mogelijkheden zijn onbegrensd! Wij gaan versneld aan de slag om deze kansen in ons land te verzilveren. Tegelijkertijd sluiten wij de ogen niet voor de potentiële schaduwkanten. Wij zorgen dat innovatie binnen fatsoenlijke kaders plaatsvindt. Bij deze nieuwe daadkracht past een gezamenlijke aanpak: een Locatiepact.

Sprekers in deze sessie: