kleine congresbanner
logo ibestuurcongres.nl

zoeken binnen de website

  • VIDEO-VERSLAG
  • Marianne van den Boogaart, Gerdine Keijzer-Baldé, Lourens Visser, Aart van der Vlist, Irma Walraven

Future lab: zo krijgt de overheid de informatie op orde!

Het belang hiervan werd opnieuw benadrukt in het ongevraagd advies dat de Raad van State afgelopen juni uitbracht. (“Uitleggen wat de overheid doet en waarom ze doet wat ze doet: het is belangrijker dan ooit… steeds spitst het debat zich op de vragen toe, wat is de relevante informatie en is deze voor iedereen beschikbaar?” aldus de openingszinnen van het advies.)

Hoe kan deze verbeterde informatiehuishouding er in de praktijk voor de rijksoverheid uitzien, met het oog op betere informatieverstrekking aan de burger, en in de context van deze snel veranderende samenleving? Om daar inspiratie voor op te doen heeft RDDI vorig jaar het ontwerpbureau Reframing Studio ingeschakeld. De mensen van Reframing Studio komen uit de wereld van interaction design, industrieel ontwerp en ontwerpen vanuit het consumentenperspectief. Toegepast op het werkterrein van de overheid levert dat verrassende inzichten op over de vraag waarmee we NU aan de slag moeten om klaar te zijn voor de ontwikkelingen in 2030. Het rapport ‘De informatiehuishouding van het Rijk in 2030’ bevat de concepten, omgevingen, tools en beroepen waarmee de toekomstige informatiehuishouding vormgegeven kan worden.

Over die onderwerpen gaan we in gesprek met vier CIO’s: welke kansen en mogelijkheden halen zij uit het rapport Future Lab en de daarin gedane aanbevelingen en wat kunnen zij in hun organisatie ermee doen.

Rijks CIO Lourens Visser leidt de discussie in.

Discussieleider Irma Walraven zal het gesprek in goede banen leiden en steeds de panelleden vragen om concrete en praktische ideeën en voorbeelden.