kleine congresbanner
logo ibestuurcongres.nl

zoeken binnen de website

  • Piek Visser - Knijff, Rudy van Belkom, Mirko Tobias Schäfer, Erwin Folmer, Jan van Ginkel (inleider)

Data democratiseren, hoe houden we het democratisch?

De impact van de duurzaamheidsproblematiek voor data/datagedreven werken, het overheidshandelen en democratie is duidelijk: er is in het geval van COVID voor bestuurders, burgers, bedrijven veel meer open informatie beschikbaar dan het RIVM kan ontsluiten in rapportages en onderzoeken. Maar die data worden niet toegankelijk gepubliceerd: data kunnen alleen met veel moeite geïntegreerd worden met andere bronnen omdat data niet goed gedocumenteerd zijn. Betrokken wetenschappers, burgers en andere organisaties die de informatie kunnen analyseren, aggregeren, duiden en visualiseren kunnen nu niet aan het werk: de democratische controle, maar ook de mogelijkheid om lokaal initiatieven te nemen wordt mensen ontnomen.

Na de inleiding van Jan van Ginkel op dit complexe vraagstuk, gaan tijdens deze sessie experts met elkaar in gesprek over dit dilemma.

Deze sessie is deel II van een drieluik over Data en Democratie. Deze sessie gaat vooral in op de vraag ‘Welk perspectief nemen verschillende professionals in op dit vraagstuk?’ Aan de hand van het drieluik krijgen deelnemers een 360-graden perspectief op het vraagstuk van datagedreven werken en de interactie hiervan met complexe maatschappelijke vraagstukken en maatschappelijke verantwoordelijkheid.