kleine congresbanner
logo ibestuurcongres.nl

zoeken binnen de website

  • 16.45 - 17.30
  • Plein 1
  • Henri Lenferink, Raymond Alexander

Common Ground voor bestuurders

De komende jaren wordt er samengewerkt met diverse publieke en private partijen om een digitale infrastructuur te realiseren die goed beschikbaar, goed toegankelijk en veilig is: de common ground. Zodat we niet meer eindeloos gegevens hoeven te kopiëren of opvragen aan inwoners, maar slim uitwisselen met beproefde, moderne technieken. Dat is een majeure operatie die niet over één nacht ijs gaat.

De digitale transitie is potentieel van eenzelfde omvang als de introductie van de boekdrukkunst of de industriële revolutie. Dat wordt gezegd omdat de impact zo breed en diepgaand is dat het de samenleving fundamenteel verandert.

Zo benaderen we de schuldenproblematiek anders sinds de ontwikkeling van het digitale huishoudboekje, verloopt de fraudebestrijding vele malen effectiever dankzij big data analyses, is geen verkiezing meer hetzelfde doordat fake news op het net circuleert en verloopt een gesprek met een arts anders wanneer de patiënt toegang heeft tot zijn eigen digitale medische dossier. Hoe verschillend de domeinen ook zijn, vaak is de ingezette technologie vergelijkbaar en de (ethische, juridische en technische) vraagstukken derhalve ook. Dit vraagt om politieke en bestuurlijke keuzes die vanuit kennis van en een duidelijke visie op die transitie worden genomen. Het lokaalbestuur heeft hierin een rol te spelen, ondersteund door de VNG.

Laat u inspireren tijdens deze sessie door Henri Lenferink en praat mee over deze vraagstukken en dilemma’s.

Sprekers in deze sessie: