kleine congresbanner
logo ibestuurcongres.nl

zoeken binnen de website

  • VIDEO-VERSLAG
  • Ton Backx

College Ton Backx – Op weg naar een duurzame wereld dankzij technologie en ICT

Te vaak wordt gedacht dat er een spanning is tussen ICT en duurzaamheid. Dat een groeiende inzet van ICT en data vooral leidt tot meer stroomgebruik, meer vervuiling en meer CO2-uitstoot. Maar er hoeft geen tegenstelling te zijn. Ton Backx, hoogleraar Electrotechniek en voormalig directeur van het Fotonica-instituut, neemt ons mee in hoe technologie juist kan bijdragen aan duurzame ICT.

ICT stelt ons in staat om te innoveren op een manier die bijdraagt aan een meer duurzame en schone wereld. Door de inzet van ICT zijn we in staat de data te verzamelen die we nodig hebben om een meer duurzame economie te ontwikkelen. Door de inzet van ICT kunnen bewoners zich organiseren en samenwerken aan een duurzame leefomgeving en technologie stelt ons bovendien in staat om onze eigen ICT en datacenters te verduurzamen.

Als hoogleraar Electrotechniek en voormalig directeur van het Fotonica-instituut is Ton Mackx bij uitstek in staat om ons mee te nemen in hoe technologie kan bijdragen aan duurzame ICT. Maar meer dan dat. Ook hoe ICT zal bijdragen aan de energietransitie die nodig is. Hoe ICT ons zal helpen om van een fossiele naar een groene economie door te groeien. Hoe ‘smart grids’ ons helpen om industrie en samenleving te elektrificeren. Een verhaal over technologische kansen en uitdagingen. Maar ook een verhaal over wat overheden en bedrijven zelf kunnen doen om op deze kansen aan te haken.